Ga naar de inhoud

The Collapse

  • door

The Collapse

Foto Rob Boon, RBBN

Inleiding en visie:

Het is een soort inzinking, zakking, neerzijgen of neergaan. Het kan echter ook het karakter hebben van een crash, gecombineerd met het totall-loss- gevoel. Verder gebruik ik ook wel de term: instant coma. Deze collapse krijgt een geheel ander karakter en extra dimensie als ze begeleid en zodoende ondersteund wordt door minimaal 2 personen. Men probeert de val niet te breken, men probeert haar niet op te vangen of te ‘fixen’. Het is juist het tegendeel: men ondersteunt het neergaan, the collapse, dit is heel belangrijk en wil ik benadrukken. De visie erachter is dat ik iets wil bieden ter bevordering van een collapse, ter ondersteuning van de behoefte om in te zinken, te crashen, etc.

Wat ook zeer belangrijk is, is het vervolg: als degene die neer gegaan is, ligt, dan laat men deze persoon. Men laat deze persoon letterlijk liggen voor zolang als nodig is. Men laat deze persoon aldus alle tijd die nodig is. Men laat haar of hem ook aan haar of zijn lot over. Dit betekent in mijn visie dat er geen betutteling plaatsvindt, de persoon in kwestie wordt totaal in haar/zijn waarde gelaten.

Het laten krijgt zo extra betekenis en diepte.

NB: de collapse kan ook solo uitgevoerd worden, ik adviseer echter beginners en leken dit pas in een gevorderd stadium te doen.

Toelichting, techniek

-De ‘passiviteit’ (i.t.t. activiteit) die ik heb uit gevonden, kan zowel solo als onder begeleiding worden uitgevoerd: de begeleide vorm is een ‘supported collapse’. De supported collapse verschilt van de solo-collapse in zoverre dat ze onder begeleiding plaatsvindt. Beginners en leken kunnen het beste onder begeleiding starten, waarbij het wenselijk is dat de begeleiders al enige ervaring hebben. Een voorbeeld van een solo-collapse vindt u via de volgende link: https://vimeo.com/482105160

Aanwijzingen inzake de supported collapse:

  • Deze vorm van collapse dient begeleid en ondersteund te worden door minimaal 2 personen. Belangrijk daarbij is het volgende:
  • Door de collapse regelmatig te herhalen en door met minimaal 3 personen de collapse ‘uit te voeren’, word het effect versterkt.
  • De personen die begeleiden, ervaren het effect van de collapse van zeer dichtbij. Zo wordt de collapse in wezen door 3 personen ervaren.
  • Er zijn enkele randvoorwaarden verbonden aan de oefening/passiviteit. Mogelijk worden deze in de toekomst nog aangepast of aangevuld:
  • De wens om ‘neer te gaan’, te ‘collapsen’, in te zinken.
  • Toegeven aan de wens om ‘neer te gaan’, te ‘collapsen’, in te zinken.
  • Zichzelf toestemmen om ‘neer te gaan’, te ‘collapsen’, in te zinken.
  • De ander toestaan om deze handeling (wat eigenlijk meer een ‘laten’ dan een ‘doen’ betreft) te begeleiden.
  • De mogelijkheid om te rouleren.

Tips en trucs voor de westerse, gestreste mens, die behoefte heeft aan een time-out. Voor de heenweg is het noodzakelijk om de sleutel te vinden. Deze is niet alleen gebroken, maar in een ver verleden ook verloren geraakt. Ik heb ontdekt dat de gebroken sleutel zich op Pampus (*) bevindt. Misschien begrijpt u nu ook het belang van ‘de collapse’.

Laat doorgaan, laat doorgaan, Wie naar Pampus wil mag voor gaan

* Pampus: https://onzetaal.nl/taaladvies/voor-pampus-liggen

Om de collapse-training te kunnen starten, dient u echter eerst uw symbolische houding te ontwikkelen. Het is derhalve raadzaam te achten op signalen uit uw omgeving, schijnbare toevallige gebeurtenissen, ingevingen, alsook numineuze ervaringen. Deze training kunt u koppelen aan de intentie om voor ogen te houden dat vrijwel iedere westerse mens niet alleen ’s nachts maar ook overdag slaapt, al of niet gecombineerd met dromen. Beschouw dus uw dagelijkse leven als een droom en ontwaak tijdens het slapen.

Om vervolgens de eerste stappen op het pad van inwijding te zetten, is het noodzakelijk om de collapse (zoals die hierboven beschreven wordt) herhaaldelijk te oefenen. Het is immers bekend dat herhaling helpt om iets in je fysieke lichaam vast te leggen en zo tot een automatisme te laten worden.(*1)

Een dergelijke training lijkt op een training die Hans Kammerlander (*2) toepaste alvorens aan zijn volgende expeditie te beginnen. Want, laat het duidelijk zijn: het betreft een expeditie en wel een van de zwaarste soort. Zoals ik al zei: de risico’s zijn veelvuldig en als men terugkeert, is men voorgoed veranderd. Er is geen weg terug.

*1: https://www.bentopresentaties.nl/blog/de-kracht-van-herhaling/

*2: Boek: Hans Kammerlander: Topervaringen. Auteur: Hans Kammerlander, Uitgever: De Kern, ISBN: 9789032506971

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *