Hieronder enkele foto’s van het Venusbeeldje, dat gevonden werd in Duitsland (in een holle rots in de Schwabische Alb), gedateerd 35.000 tot 40.000 jaar geleden, dus nog ouder dan de Venus van Willendorf.
De Venus van de Holle rots is een bijzonder intrigerend beeldje. Zo ervaar ik het althans. Meerdere jaren geleden kocht ik een replica van dit zg. Venus-beeldje, ik heb me er vervolgens door laten inspireren en enkele werken gemaakt, waaronder een levensgroot schilderij. Deze is 220 cm (h) x 140 cm (b). Ik wenste zo groot te schilderen omdat het beeldje
- erg klein is, het heeft de grootte van een lucifersdoosje
- desondanks een krachtige uitstraling heeft, wat waarschijnlijk te maken heeft met de expressieve stijl: Er is sprake van een zekere grofheid, groeven en hoekigheid in de weergave.
- behoorlijk abstract is, details ontbreken, alsook hoofd en voeten. Dit geeft mij een gevoel van ruimte en expansie, wat ik wilde overdragen op een groot doek.
Zachte lijnen en rondingen, die je o.a. bij de Venus van Willendorf kunt waarnemen, tref je hier niet. Zie ter vergelijking beide beeldjes op de foto hieronder.
De Venus van Willendorf leende zich daarom veel beter voor het werk dat ik 2 jaar geleden heb laten uitvoeren in siliconen. Zie hiervoor: https://www.pact23.com/venus-to-squeeze/
De abstrahering, die je op de foto’s hierboven duidelijk kunt waarnemen, heb ik via een mixed media werk benadrukt. Ik heb via dit werk de indruk gegeven van een bergachtig landschap. In het mixed media werk heb ik een deel van de achterzijde van het beeldje verwerkt, waardoor de indruk van een berg wordt versterkt.
Hieronder enkele foto’s die ik recentelijk heb gemaakt. Je ziet hoezeer de perceptie beïnvloed kan worden, door een ander standpunt in te nemen ten opzichte van de replica, door deze bijv. van bovenaf te fotograferen of door de replica anders neer te leggen/te plaatsen, of ondersteboven te houden:
Het landschappelijke dat ik in het mixed media werk naar voren haalde, door twee wandelaars op de rug van het beeldje te plaatsen, zie je hier ook aan de voorkant van het beeldje terug. Je krijgt een indruk van bergen en kloven, een machtige grootsheid. Er wordt zelfs een krater zichtbaar. Door te tekenen kan ik het beeld verder abstraheren en krijgt het de sfeer van een landkaart. Bij deze enkele foto’s van schetsen:
Op http://pact23.blogspot.com/2023/12/venus-van-de-holle-rots.html en http://pact23.blogspot.com/2024/04/makeover-venus-en-het-kubisme.html kun je verslagen en foto’s vinden van het maakproces gecombineerd met kunstbeschouwing. Veel inspiratie gewenst !
Francis te Brake, pact23.com